Banky v eurozóne sú slabé na to, aby podporili oživenie ekonomiky

08.10.2014 Celý región

Washington 8. októbra (TASR) - Aj šesť rokov po začiatku poslednej finančnej krízy chýba mnohým bankám kapitál, a to predovšetkým v eurozóne. Slabá kapitalizácia má za následok, že nemôžu poskytovať dostatočný objem úverov, aby podporili trvalý rast. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy Medzinárodného menového fondu (MMF) o globálnej finančnej stabilite. Informovala o tom agentúra DPA.

Správa fondu analyzuje situáciu 300 veľkých bánk z rozvinutých ekonomík na celom svete. Banky reprezentujúce až 40 % z celkového objemu aktív sú slabé na to, aby poskytovali dostatočný objem úverov. Nedostatočná kapitalizácia bánk ohrozuje podľa MMF globálnu finančnú stabilitu.

V eurozóne majú nedostatok kapitálu na úverovanie, ktoré by podporilo oživenie ekonomiky, banky reprezentujúce až 70 % celkových aktív. V ostatných rozvinutých ekonomikách je podiel aktív patriacich slabým bankám výrazne nižší.

Aj keď sú mnohé banky príliš slabé na podporu oživenia rastu, vďaka sanačným opatreniam sú na tom dostatočne dobre na to, aby prežili. To však nestačí. "V mnohých krajinách musia byť banky atlétmi, ktorí dokážu energicky podporiť zotavovanie ekonomiky," uviedol šéf oddelenia MMF pre peňažné a kapitálové trhy José Vińals. Tieto banky budú podľa neho musieť radikálnejšie zmeniť svoje obchodné modely.

Mimoriadne uvoľnené menové politiky v rozvinutých ekonomikách naďalej podporujú oživenie ekonomiky aj šesť rokov po začiatku globálnej finančnej krízy v roku 2008. Extrémne lacné peniaze poskytované centrálnymi bankami však nezaručujú dostatočne účinný prenos menovej politiky cez bankový systém na podporu reálnej ekonomiky.

Podľa MMF extrémne uvoľnená menová politika zvyšuje riziká nafukovania bublín na aktívach a zvýšeného nákupu rizikových aktív na pozadí príliš "nízkeho ekonomického rizikového apetítu na podporu ekonomiky".
 

Vyberte región